Wandelingen

19 NOVEMBER 2023

32e OFFICIELE HORIZONTOCHT in HERK-DE-STAD
CAMPUS AMANDINA HERK-DE-STAD
START VAN 8 TOT 15 U
5-8-10-13-16 en 21 km

Voor onze officiële tocht kiest Horizon Donk steeds voor de richting Schulen. De reden hiervoor is dat Schulen in deze regio het meest te bieden heeft voor de wandelaar, daarom trekken we met de lange afstand weer naar het Schulensbroek met zijn Schulens meer, het grootste binnenwater van Vlaanderen met zijn uitgestrekte gras- en weilanden, poelen en talrijke kleine landschapselementen, zoals knotwilgen, meidoorn- en sleedoornhagen die nestgelegenheid en voeding biedt  aan heel wat diersoorten. Het natuurgebied “Het Schulensbroek” is één van de grootste Vlaamse natuurreservaten met tal van aangelegde paden doorheen het Regionaal Landschap Haspengouw. Een prachtig stuk natuur dat iedere wandelaar jaar na jaar weet te bekoren en garant staat voor een prachtig wandelparcours.

De “kleine” afstanden komen niet aan al dit moois voorbij, maar laten we zeker niet op hun honger zitten. Zij komen samen met de lange afstand langs een mooi onderhouden gazon in het vernieuwde stadspark “Olmenhof”. Met zijn bescheiden grootte van 15 ha heeft dit park heel wat te bieden. Tevens maken zij een passage door het arboretum “de Harlaz”, een beschermd landschap dat bestaat uit vijvers, bos, bomengroepen.


Afhankelijk van de gekozen afstand zullen ook nog andere bezienswaardigheden jullie pad kruisen. Zo kan er langs de oevers van de Herk gewandeld worden. Ook dit jaar zorgt onze parcoursverantwoordelijke weer voor een prachtig stukje natuur dat menigeen zal bijblijven, en misschien wordt er net als vorig jaar weer een nieuw  onbekend stukje natuur aangeboden.


Achteraf kunnen jullie na enkele coronajaren eindelijk weer genieten van een heerlijk Duitse worst én…. je lidgeld voor 2024 betalen.

ZONDAG 1 OKTOBER HOLLEWEGENTOCHT IN ZELK (HALEN)
De wegenwerken in Linkhout vlotten en vanaf volgend jaar kunnen we met deze tocht naar Linkhout. De Hollewegentocht wordt dan…Water-en Bostocht. In april blijft de Hollewegentocht (tussen de bloesems) in Zelk . Onze Hollewegentocht heeft de volgende afstanden: 2 -5 – 8 –12 – 15 en 21 km.
De 5 km, vertrekkende uit Zelk, verkent het mooie Hageland. Vanuit “Het Buurthuis” wandelen we via een verkeersluwe route naar de “nieuwe” wereld. Getuige hiervan zijn de vele windmolens die hier sinds 2011 deel uitmaken van het landschap. Voor de één een prachtig zicht, voor de ander een aanslag op het milieu, al valt dit allemaal nog mee en worden deze windturbines perfect opgenomen in het landschap. Feit is wel dat we onze natuur een beetje moeten ontsieren willen we hem uiteindelijk redden.

De 8 km wandelt een stuk mee met de 5 km maar gaat aan het windmolenpark onder de autosnelweg door richting Webbekom. Na de controlepost gaat het door de bloemrijke en moerassige delen van het natuurreservaat Webbekoms Broek, een paradijs voor insecten en een ongewoon groot aantal water- en moerasvogels. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij onder meer prachtige vlinders, waterjuffers, rietgors en de kleine karekiet. Maar ook voor wie rust en natuurschoon zoekt, is dit 240 hectare groot domein van rietvelden, hooi- en graslanden, poelen, rietkragen en populieren een geliefde bestemming.
Met de 12 km doen we net hetzelfde als de 8 km met dat verschil dat er bij de start en/of bij de aankomst een ommetje door de Halense natuur gemaakt wordt. Ook hier staat een verkeersluw parcours garant voor een prachtige wandeling.

De 15 en 20 km tenslotte zullen naast het parcours van de 8 en 12 km ook nog een extra stuk aangeboden krijgen richting Diest. Door het Webbekoms Broek, via de Demer en de vallei van de Zwarte Beek wandelen we naar het provinciedomein “Halve Maan”, een recreatiedomein van 50 hectare, met zijn prachtig gerestaureerde “Lindenmolen”. Door het Webbekoms Broek keren we terug naar de controlepost waar we onze tocht samen met de andere wandelaars verderzetten.